ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΓΡΑΜΜΩΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ (BAR-CODE EAN-13)

Ι. ΚΑΡΔΑΣΗ

Επειδή ορισμένοι θέλουν να δουν και να καταλάβουν οπτικά τους γραμμωτούς κωδικούς, φέρουμε ένα παράδειγμα ενός τέτοιου γραμμωτού κωδικού σε δυο παραλλαγές:
Α/ Τι βλέπει το ανθρώπινο μάτι και

Β/ Τι βλέπει το ηλεκτρονικό μάτι:

Στην εικόνα Α, το ανθρώπινο μάτι βλέπει κάποιες μαύρες γραμμές και κάποιους αριθμούς κάτω από τις μαύρες γραμμές. Παρατηρούμε, ότι ο πρώτος αριθμός αριστερά δεν φέρει από πάνω του μαύρες γραμμές. Εκείνο που δεν παρατηρούμε εύκολα είναι, ότι υπάρχουν και λευκές γραμμές ανάμεσα στις μαύρες. Με λίγη προσοχή θα διαπιστώσουμε, ότι κάθε αριθμός έχει λευκές και μαύρες γραμμές, σύνολο 7, για κάθε αριθμητικό ψηφίο. Επίσης παρατηρούμε, ότι στην αρχή, στη μέση και το τέλος του κωδικού υπάρχουν μαύρες γραμμές, που προεξέχουν και δεν φέρουν αριθμό. Οι γραμμές αυτές καλούνται βοηθητικές και δεν είναι μόνο μαύρες, αλλά περιέχουν και λευκές. Έτσι, το αριστερά βοηθητικό ψηφίο (όχι αριθμητικό ψηφίο) έχει 3 γραμμές (2 μαύρες και 1 λευκή). Το ίδιο έχει και το δεξιά βοηθητικό ψηφίο. Το μεσαίο βοηθητικό ψηφίο έχει 5 γραμμές (2 μαύρες και 3 λευκές). Επίσης παρατηρούμε, ότι το αριθμητικό ψηφίο 6 έχει 7 γραμμές (2 μαύρες και 5 λευκές). Η παρανόηση που συμβαίνει με το ψηφίο 6 και τους βοηθητικούς χαρακτήρες είναι, ότι έχουν όλοι από δυο (2) μαύρες γραμμές, αλλά δεν έχουν τον ίδιο αριθμό λευκών γραμμών. Το εύκολο, αλλά λανθασμένο συμπέρασμα, που βγάζουν ορισμένοι είναι, ότι αφού οι βοηθητικοί χαρακτήρες έχουν 2 μαύρες γραμμές και ο αριθμός 6 έχει επίσης 2 μαύρες γραμμές, άρα οι βοηθητικοί χαρακτήρες είναι ο αριθμός 6! Αυτό δεν είναι παρά μια οπτική απάτη, η οποία αν υποστηριχθεί και από επιστήμονες, τότε μετατρέπεται και σε επιστημονική απάτη.

Στην εικόνα Β, το ηλεκτρονικό μάτι δεν βλέπει τους αριθμούς του δεκαδικού συστήματος, που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, παρά μόνον αριθμούς του δυαδικού συστήματος, που είναι μόνον δυο, το 0 και το 1. Έτσι, το ηλεκτρονικό μάτι βλέπει 7 συνδυασμούς του 0 και του 1, για τα αριθμητικά ψηφία, 3 συνδυασμούς 0 και 1, για τα ακραία βοηθητικά ψηφία και 5 συνδυασμούς 0 και 1, για το κεντρικό βοηθητικό ψηφίο. Έτσι, ο αριθμός 6 κωδικοποιείται ως 1010000, ενώ τα βοηθητικά ψηφία, ως 101 τα ακραία και 01010 το μεσαίο. Επομένως, ούτε το ηλεκτρονικό μάτι μπορεί να διαβάσει τους βοηθητικούς χαρακτήρες, ως αριθμητικό ψηφίο 6.

Και για να λύσουμε κάποιες απορίες:

α/ Οι αριθμοί κάτω από τις γραμμές υπάρχουν για να διευκολύνεται ο υπάλληλος στην περίπτωση, που δεν μπορεί το μηχάνημα να σαρώσει τις γραμμές, οπότε τίθενται και οι αντίστοιχοι αριθμητικοί χαρακτήρες, για διευκόλυνση του υπαλλήλου στα ταμεία. Ευνόητoν, ότι ο υπάλληλος που δακτυλογραφεί τα ψηφία των αριθμών δεν δακτυλογραφεί τα βοηθητικά ψηφία, γιατί δεν υπάρχουν αριθμοί κάτω από αυτά και γιατί αυτά εξυπηρετούν μόνο το ηλεκτρονικό μάτι.

β/ Οι γραμμώσεις των βοηθητικών χαρακτήρων εξέχουν από τις υπόλοιπες γραμμώσεις, γιατί όταν ο σαρωτής είναι σαν στυλό και όχι σε μόνιμη βάση, το ανθρώπινο χέρι έχει την τάση να κινεί τον σαρωτή από χαμηλότερο σημείο από ότι θα έπρεπε και επομένως δεν θα ήταν δυνατή η αποκωδικοποίηση.

γ/ Η σκοπιμότητα της ύπαρξης και μεσαίου βοηθητικού χαρακτήρα (που υπάρχει μόνο στους κωδικούς UPC και EAN) είναι, ότι οι κωδικοί αυτοί διαιρούνται σε δυο μισά. Το αριστερό μισό κωδικοποιεί τη χώρα και τον κατασκευαστή και το δεξιό μισό κωδικοποιεί το προϊόν, είναι δε δυνατόν να αποκωδικοποιηθεί και από τους δυο πλευρές (και από αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τα αριστερά).

Αυτό λοιπόν το τόσο απλό θέμα έχει γίνει ένα τεράστιο θέμα και καταταλαιπωρεί άσκοπα τον πιστό λαό του Θεού.
30.10.10

2 Σχόλια

  1. Posted by Αγιασωνίτης Β on 17 Νοεμβρίου, 2010 at 10:34 μμ

    Άσκοπα?
    Σοβαρά.., άσκοπα τον ταλαιπωρεί το πιστό λαό Του Θεού? Δηλ. δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας? Και είναι τόσο »απλό» το θέμα αυτό (όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο συντάκτης)? Για να δούμε κάποιες παρατηρήσεις επί του κειμένου!

    Γράφει ο κύριος Ι.Κ. :

    Διαφωνώ με τη λογική αυτή. Γιατί οι δύο (βοηθητικές έστω) δεξιές γραμμές στην άκρη να έχουν μόνο 3 γραμμές (άσπρες & μαύρες), αφού δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο! Άν δεχτούμε πως το σύνολο των 2 μεσαίων γραμμών είναι 5, με την αντίστοιχη λογική οι δεξιές μπάρες δίνουν το άθροισμα 4 κaι όχι 3! Για ξανακοιτάξτε το..! Και όλα τούτα για να μας πείσει ο εκλεκτός κατα τ’ άλλα συντάκτης, πως δεν είναι εξάρια οι 3 μακριές μπάρες! Και όλ’ αυτά οπτικά μόνο!! Δε συζητώ το ηλεκτρονικά ανιχνεύσιμο σημείο!

    Βλέπετε πως δεν είναι τα πράγματα έτσι όπως παρουσιάστηκαν? Κι όμως είναι 6, όχι βέβαια από μια απλή εναλλαγή άσπρου & μαύρου, δεν έχω την αφέλεια να το διακρίνω από εκεί, αλλά από κάπου αλλού!! Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 6 ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΑΥΤΕΣ! Όπως όταν οδηγούμε με το αυτοκίνητο και συναντάμε ένα μέσα σε ένα τρίγωνο, αναγνωρίζουμε τι θέλει να μας πει, χωρίς να γράφει πουθενά γράμματα!! ή, μήπως γράφει? Το αντίστοιχο και με άλλα σήματα του ΚΟΚ.

    Γι αυτό και είναι μακρύτερες οι μπάρες αυτές! Δεν σας κίνησε την περιέργεια, γιατί να είναι μακρύτερες, γιατί να εξέχουν? Μα άν ήταν έτσι απλά θέμα μόνο εναλλαγής άσπρου/μαύρου, δεν ήτο ανάγκη να εξέχουν!! Θα ήταν ίδιες με τις άλλες!
    Όσο για τη φράση , εμένα προσωπικά ΔΕΝ με πείθουν πως είναι αυτός ο λόγος! Το αν γίνεται η σάρωση με το χέρι, ή αν ξεφεύγει το χέρι κάποιες φορές δεν νομίζω πως διασώζει την κατάσταση αυτό το πράγμα! Μάλλον είναι εκ του πονηρού!

    Σε καμία περίπτωση δεν θεώρησα πως είχε ο αρθρογράφος σκοπό μη αγαθό! Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Ο άνθρωπος είναι σαφώς ειδικός. Πιθανόν από ίδιov γνώση επιστημονική, va κατέχει το αντικείμενο. Και φαίνεται να το κατέχει καλώς. Όμως παρόλ’ αυτά και οι Φυσικοί επιστήμονες πολλάκις στηρίζονται στη βιβλιογραφία και όχι στο αυτοννόητο!

    Προσωπικά ειδήμων δεν είμαι επ’ αυτού. Τα παραπάνω αποτελούν κρίσεις ανθρώπου που προσπαθεί να οδηγήσει τη σκέψη κάπου »αλλού» εκτός πλαισίων & δεδομένων. Γι αυτό και αφήνω πάντα το περιθώριο του λάθους.

    Ευχαριστώ!
    Αγιασωνίτης Β

    Απάντηση

  2. Posted by Αγιασωνίτης Β on 17 Νοεμβρίου, 2010 at 10:40 μμ

    Δεν ξέρω γιατί δεν εμφανίστηκαν τα κομμάτια του κειμένου των παραπομπών που έκανα στο κείμενο του ανωρέρω συντάκτη! Ίσως επειδή τα έβαλα μέσα σε αγκύλες. Έτσι όμως δεν βγαίνει νόημα. Επομένως, ξαναγράφω τα κείμενα των παραπομπών, εδώ αλλά χωρίς τις αγκύλες.

    Παραπομπή Α:
    »παρατηρούμε, ότι στην αρχή, στη μέση και το τέλος του κωδικού υπάρχουν μαύρες γραμμές, που προεξέχουν και δεν φέρουν αριθμό. Οι γραμμές αυτές καλούνται βοηθητικές και δεν είναι μόνο μαύρες, αλλά περιέχουν και λευκές. Έτσι, το αριστερά βοηθητικό ψηφίο (όχι αριθμητικό ψηφίο) έχει 3 γραμμές (2 μαύρες και 1 λευκή). Το ίδιο έχει και το δεξιά βοηθητικό ψηφίο. Το μεσαίο βοηθητικό ψηφίο έχει 5 γραμμές (2 μαύρες και 3 λευκές)..»

    Παραπομπή Β: » Οι γραμμώσεις των βοηθητικών χαρακτήρων εξέχουν από τις υπόλοιπες γραμμώσεις, γιατί όταν ο σαρωτής είναι σαν στυλό και όχι σε μόνιμη βάση, το ανθρώπινο χέρι έχει την τάση να κινεί τον σαρωτή από χαμηλότερο σημείο από ότι θα έπρεπε και επομένως δεν θα ήταν δυνατή η αποκωδικοποίηση»

    Απάντηση

Σχολιάστε