ΙΔΙΩΤΕΙΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟ (Ή ΤΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ)-ΕΠΙΛΟΓΟΣ

 

«Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, αλλά δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο» (A. Einstein).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ορισμένοι, γνωρίζοντας ότι αυτό που λέγουν δεν είναι αληθινό, αλλά αποτελεί ένα ύπουλο ψέμα, προσπαθούν να το στηρίξουν με πρωτοφανές πείσμα, κάτι που τους καθιστά ακόμη και επικίνδυνους. Γι’ αυτούς υπογραμμίζει επιγραμματικά ο Χάρολντ Πίντερ: «Το επικίνδυνο ψέμα είναι το πειστικό ψέμα. Το πειστικό ψέμα είναι τόσο βαθύ, που ακόμη και ο ψεύτης νομίζει ότι λέει μια μεγάλη αλήθεια !!».

Όταν πρωτοξεκίνησε το θέμα το 1986 με τον νόμο περί ταυτοτήτων, επικεντρωνότανε μόνο στο ζήτημα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος σ’ αυτές, καθώς και της αριθμοποίησης του ατόμου με την χρησιμοποίηση ενός και μόνο προσωπικού αριθμού που θα ανεγράφετο σ’ αυτές (όπως και με την κάρτα του πολίτη). Στην πορεία του χρόνου το θέμα συνδέθηκε με τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες (που λέγεται ότι φέρουν τον αριθμό 666) και όλα αυτά ότι είναι απότοκα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, της Νέας Εποχής, της Εβραιομασωνικής ΕΟΚ κλπ, κλπ.

Άραγε έτσι έχουν τα πράγματα ή μήπως υπερβάλουμε και φορτιζόμεθα και θεωρούμε όλα αυτά ως προάγγελο κακών με κυριότερο την διαστρέβλωση της ελληνορθόδοξης παράδοσης και της πνευματικής υπόστασης των Ελλήνων, μπλέκοντας σ’ αυτό το «παιχνίδι τρόμου» την μεταφυσική διάσταση: τον αριθμό του ονόματος του Αντιχρίστου, το θηρίο, το 666. Άραγε σήμανε η έλευση του Αντιχρίστου;

Το βέβαιο είναι ότι μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο απόψεων και γνωμών, που κινείται ανάμεσα στην ανοησία και την σοβαρότητα, υπάρχει μια διάσταση που αξίζει πραγματικά να συλλογιστούμε: Η εμμονή σε μεταφυσικούς και άλλους φόβους και η ελιτίστικη ιδιαιτερότητα στοιχείων που μας καθορίζουν ως έθνος, δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε φανατισμό και αδιαλλαξία.

Όλοι γνωρίζουμε, ότι ο κόσμος ενώνεται και αυτό δεν μπορεί να πάει πίσω. Είναι λογικό να ανησυχούμε μήπως η δύναμη πάει σε λίγους και ασφαλώς χρειάζεται να προασπίσουμε την ελευθερία του λόγου και την διαφάνεια στη διαχείριση της πληροφορίας. Χρειάζεται όμως να γίνει μέσα σ’ ένα κλίμα αποχαύνωσης, αλλά και φόβου για την τεχνολογία και τις δεισιδαιμονίες περί 666 και Αντιχρίστου; Ο εξισορροπητικός παράγοντας για το δρόμο αυτό, ανάμεσα στις δυνατότητες και στους κινδύνους, είναι η Δημοκρατία. Αυτός είναι ο γνώμονας με βάση τον οποίο πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας μέσα σ’ έναν κόσμο, που αρχίζουμε επιτέλους να νιώθουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Και όπως λέγει ο Ρόμπερτ Άντον Γουΐλσον: «Όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, πολύ πιθανό να μας καταλαβαίνει αυτό…».

Να μην ξεχνούμε όμως, ότι και το έτος 2000 παρήλθε. Αναρίθμητα είναι τα σενάρια που έχουν υφανθεί για την «σημαδιακή» αυτή στιγμή του 2000. Ωστόσο τίποτε το καινούργιο δεν υπήρξε. Οι ίδιες προβλέψεις και προφητείες (που παρουσιάστηκαν και το έτος 1000) έχουν διαψευστεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν, χωρίς οι οπαδοί της καταστροφολογίας να αποθαρρύνονται, απλώς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και σερβίρουν πάλι τα ίδια πράγματα σαν ξαναζεσταμένο φαγητό.

Τι βοηθάει όμως στην εκδήλωση αυτής της καταστροφολογίας; Ασφαλώς η παρουσιαζόμενη και καλά εργαζόμενη βιομηχανία του σατανισμού, η οποία έχει περάσει ύπουλα και στην χώρα μας. Το σημείο βέβαια αναφοράς όλων των καταστροφολόγων είναι ο Σατανάς, από τον οποίον εκπορεύεται και χάρις στον οποίον εκτελείται το «σχέδιο». Ο Αντίχριστος θα είναι ο απεσταλμένος του, που με τον «κωδικό» 666, έχει κιόλας «χαράξει» τη ζωή μας. Η «Νέα Τάξη πραγμάτων» που θα τον επιβάλλει, προετοιμάζεται υποτίθεται από την Νέα Εποχή. Δένουν όλα αυτά μεταξύ τους; Βεβαίως, με λίγη φαντασία και αρκετό φανατισμό! Να όμως που μετά από το 2000, ο σατανισμός εξαπλώνεται και πάλι ραγδαία απειλώντας για μια ακόμη φορά με την έλευση του Αντιχρίστου και οργανώνεται για να τον υποδεχτεί, εμάς δε μας έχει τόσο πολύ τρομοκρατήσει, ώστε είτε έχουμε ξεχάσει ότι έχουμε μαζί μας το «φοβερό» Αρνίο, είτε ότι ο «δικός» μας ο Χριστός είναι ένας κακομοίρης, ανήμπορος γεράκος μπροστά στον μπρατσωμένο Γολιάθ, που λέγεται Αντίχριστος.

Ο αριθμός 666, αριθμός του Αντιχρίστου, εμφανίζεται όλο και πιό συχνά, φανερά ή συγκαλυμμένα επάνω σε διάφορα έντυπα ή ακόμη και σε χαρτονομίσματα. Η αναγέννηση αυτή της λατρείας του Σατανά, στις περισσότερες Δυτικές χώρες και κυρίως στις ΗΠΑ, μαζί με την αναταραχή που μεγαλώνει και τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση, που εκλαμβάνονται σαν «σημεία των καιρών» και με όλες αυτές τις συγκυρίες, εξαπλώνουν την ιδέα της «συντέλειας του κόσμου» που επανέρχεται κάθε τόσο, σαν μια μόνιμη απειλή πάνω από τα κεφάλια μας. Μια όμως πρόχειρη ματιά στην ιστορία, εύκολα αποδεικνύει, ότι υπήρξαν στο παρελθόν πολύ πιο έντονα «σημεία», που φυσικά διαψεύστηκαν, όπως στο τέλος της πρώτης χιλιετίας, όταν ο φόβος ή η προσδοκία της συντέλειας, είχαν πάρει την μορφή της υστερίας.

Για τους Προτεστάντες ιεροκήρυκες, που κάνουν περιουσίες από τα κηρύγματα και τα τηλεοπτικά προγράμματα, ο Αντίχριστος είναι ένα ανέλπιστο εύρημα. Με την παρουσίασή του μαζεύουν δισεκατομμύρια πουλώντας θαύματα από την τηλεόραση. Όλοι αυτοί διάγουν βίο υπερπολυτελή στα ακριβότερα ξενοδοχεία του κόσμου, ξοδεύοντας τις εισφορές των οπαδών τους. Η δραστηριότητα αυτή είναι μια υπερσύγχρονη βιομηχανία που εκμεταλλεύεται την ασχετοσύνη πολλών, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να σωθούν από τον ελευσόμενο Αντίχριστο.

Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η Ορθόδοξη Εκκλησία με όλα αυτά τα «φρούτα» από την Εσπερία; Μήπως ασυνείδητα γίνεται ο πιο αποτελεσματικός διαφημιστής του Σατανά; Μήπως αγωνίζεται να κρατήσει το θέμα σε διαρκή επικαιρότητα για να μη χάσει τους πιστούς της, ενώ θα έπρεπε να ευαγγελίζεται την απέραντη δύναμη του Αρνίου, μπροστά στο οποίο κάθε Σατανάς ή Αντίχριστος ή 666 είναι απλώς ένας κονιορτός;

Πάρα πολλά επίσης έχουν γραφεί για την αποκαλούμενη αριθμοποίηση του ατόμου και του προσώπου και η ερώτηση που διατυπώνεται από ευσεβείς πιστούς είναι συνήθως: «Διατί θέλουν να μας αποβαπτίσουν και να μας κάνουν νούμερα δίδοντας έναν αριθμό ξεχωριστό για τον καθένα, αγνοώντας το όνομα και το πρόσωπο;».Ξεχνούν όμως, ότι δεν ήμαστε παρά ένας αριθμός και πάντοτε ήμαστε ένας αριθμός. Στο ληξιαρχείο, στο σχολείο, στο στρατό, στην εφορία, στην ταυτότητα, στο τηλέφωνο, στον τραπεζικό λογαριασμό, στην κοινωνική ασφάλιση, στην πιστωτική κάρτα, στους εκλογικούς καταλόγους, στην διεύθυνση του σπιτιού, στην πόρτα του διαμερίσματος, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στον ΟΤΕ, στην πινακίδα του αυτοκινήτου, στην θέση του θεάτρου, στην ληξιαρχική πράξη θανάτου, στο νεκροταφείο ακόμη και στο οστεοφυλάκιο! Μήπως ενδόμυχα δεν θέλουμε με τίποτε να αλλάξει η εικόνα που εμείς έχουμε για τον κόσμο;

Η τεχνολογία της πληροφορίας έχει επιφέρει ιλιγγιώδη αύξηση στην ταχύτητα διαχείρισης αριθμών, λέξεων, εννοιών και εικόνων της μνήμης. Από καταβολής της η κοινωνία μας βασίζεται στο τι θυμόμαστε. Πρέπει να ξέρουμε πόσοι είμαστε, που είναι ο καθένας μας, πόσες είναι οι ανάγκες μας, πόσα τα αποθέματά μας. Η ηλεκτρονική πραγματικότητα φέρνει νέες διαστάσεις στη διαχείριση της μνήμης. Είναι φυσικό να διανοηθούμε ότι, στο όριό τους, οι δυνατότητες της ηλεκτρονικής μνήμης μπορούν να εντοπίσουν κάθε στιγμή το που βρίσκεται ο καθένας μας, το τι κάνει. Αντί όμως να εστιάζουμε την προσοχή μας στον «εφιάλτη» μιας τέτοιας προοπτικής, αξίζει να δούμε τα πλεονεκτήματά της. Την εξαφάνιση των λαθών, αλλά και των έμμονων ιδεών για το «τι μας χρειάζεται». Η απαλλαγή από τέτοιες αρνητικότητες αναπόφευκτα θα φέρει όλο και μεγαλύτερη πνευματική ελευθερία. Για ποιο λόγο φοβόμαστε; Για το ότι «τα ηλεκτρονικά μας βλέπουν διαρκώς»; Αλλά αυτό πρέπει να το δεχτούμε πλέον, σαν καθημερινή πραγματικότητα. Οι δορυφόροι ανιχνεύουν πολλά χρόνια τώρα εμάς, τις στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις, τα αποθέματα του νερού μας και τις σοδιές μας ή μήπως θέλει κανείς να προτείνει να σταματήσει η ροή των ανθρώπων, των αγαθών και των πληροφοριών; Η τάση για ομοιογένεια δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Γιατί όμως υπάρχει τόση αντίδραση στην πληροφοριακή διάσταση του προβλήματος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης; Μήπως τελικά εκείνο που φοβόμαστε και αποκαλούμε ως ανελεύθερο σύστημα είναι εκείνο το σύστημα που δεν μας αφήνει να λέμε ψέματα; Το άλλο μεγάλο θέμα, του μετά μανίας δηλαδή ψαξίματος για την ανεύρεση του 666, έστω και εάν δεν υπάρχει η δεν φαίνεται, έχει μεταβάλει ορισμένους σε κυνηγούς ή σε συνδυασμολόγους αριθμών ή σε διαστροφείς δεδομένων. Εδώ, τα ανόμοια πράγματα βαπτίζονται όμοια και τελικά ταυτοποιούνται. Και τέτοια φαινόμενα είδαμε παραπάνω με τις αλλαγές δεδομένων, ώστε να προκύπτει με το ζόρι ο 666, είτε με παραποιήσεις, είτε με παραλείψεις προδιαγραφών, ώστε πάλι να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι διάφορες προσεγγίσεις, με την χρήση της αριθμολογίας, για την ανεύρεση του 666 καταντούν να είναι στείρες, σχολαστικές, χωρίς περιεχόμενο, νηπιώδους γνώσεως και σε τίποτε δεν μας βοηθούν στην πνευματική ζωή και πρόοδο και στο πως πραγματικά να αγωνισθούμε κατά του Αντιχρίστου. Το 666 μόδα είναι και θα περάσει. Είναι όμως κρίμα, διότι ο χρόνος και η φαιά ουσία που χάνουμε στη στείρα και διασπαστική αυτή διαμάχη για το 666, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την μετάνοιά μας, την πνευματική μας πρόοδο, το κήρυγμα του Ευαγγελίου, τα έργα της προς τον πλησίον αγάπης και των καθηκόντων μας έναντι του κοινωνικού συνόλου και των προβλημάτων των συνανθρώπων μας.

Για να βρούμε το 666 πρέπει να είμαστε μυημένοι στους μαιάνδρους της πληροφορικής; Μήπως για την σωτηρία μας χρειάζεται να είμαστε μορφωμένοι; Αν είμαστε ολιγογράμματοι ή τελείως αγράμματοι δεν μπορούμε να σωθούμε; Εάν ακούγοντας αυτά που λέγονται στην Εκκλησία του Χριστού κατά την Θεία Λατρεία, προσπαθούμε να τα εφαρμόσουμε και υποτασσόμαστε στους Κανόνες της Εκκλησίας, σωζόμαστε ή όχι; Μας αρκούν τα λόγια της Εκκλησίας ή μήπως η Πνευματική μας Τροφός δεν μας τρέφει με αυτάρκη τροφή και πρέπει να την συμπληρώσουμε με τις αντιπαρατιθέμενες γνώμες περί 666 στα κυκλοφορούντα βιβλιαρίδια και φυλλάδια; Μήπως τελικά οι διάφορες γνωματεύσεις και εντολές θεωρούνται υπερβάσεις εξουσίας και καθήκοντος για θέματα επιδεκτικά ερμηνείας, μη κατωχυρωθέντα και σαφώς εκπεφρασμένα υπό των Συνόδων, των Ιερών Κανόνων, των Λειτουργικών μας κειμένων ή της συμφωνίας των Πατέρων; Η θρησκευτική υπερδιέγερση, η πυρέσσουσα νοσηρή περιέργεια που μεταβάλλει τα μυστήρια του Θεού σε προεκπεμπόμενο σήριαλ νοσηρής επιστημονικής οργουελιανής φαντασίας, δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτε με την μετάνοια και την επίσκεψη της Θείας Χάριτος.

Πάντοτε όμως πρέπει να αγρυπνούμε, ώστε οι διάφοροι ποικιλώνυμοι «αόρατοι αρχιτέκτονες της Νέας Εποχής» να μη μας βρουν ποτέ «καθεύδοντες και κοιμωμένους». Άσχετα με το αν υπάρχει ή όχι το 666 στους γραμμωτούς κωδικούς ή στις νέες ταυτότητες, το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε παρά να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας για να πιστοποιήσουμε, ότι παντού βασιλεύει το πνεύμα του Αντιχρίστου και το πνεύμα της Νέας Εποχής. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιστοποιούμε τους λόγους του Παύλου προς τους Εφεσίους: «Ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα, αλλά προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις».

Λέγει ο Θεός μέσω του Μωϋσή στο ιγ΄ κεφάλαιο του Δευτερονομίου, ότι εάν σηκωθεί ένας προφήτης (όρα Relfe) και θέλει να μας οδηγήσει στην αποστασία, ο Θεός θα επιτρέψει να επαληθευθούν οι προφητείες του και θα τον αφήσει ακόμη και θαύματα να κάνει του «ειδέναι, ει αγαπάτε τον Θεόν υμών εξ όλης της καρδίας υμών και εξ όλης της ψυχής υμών». Αφού αυτός ο αντίχριστος που έχεις μπροστά σου δεν σε ενοχλεί, γι’ αυτόν που θάρθει νοιάζεσαι; Το πραγματικό και χειροπιαστό χάραγμα του 666 δεν σε νοιάζει, για το υποθετικό 666 χολοσκάς;

Όταν βέβαια έχει επιλέξει κάποιος μια γνώμη, τότε επέρχεται διανοητικός προσανατολισμός και πόλωση της σκέψης του και η αλλαγή γνώμης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Τότε το άτομο διαμορφώνει μια ιδιότυπη λογική με ιδιότυπες παραμέτρους υπό το πρίσμα των οποίων ερμηνεύει ό, τι βλέπει και ό, τι ακούει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διανοητικά ανέντιμος ή κακοπροαίρετος. Θεωρούμε, ότι η Αποκάλυψη με το ενθαρρυντικό περιεχόμενό της για την ολοκληρωτική νίκη των πιστών επί παντός θηρίου, τελικά θα φέρει τη γαλήνη στις ψυχές μας. Πιστεύουμε, ότι εκείνοι που άκριτα, αλλά και άθελά τους προσπαθούν να παρασύρουν τους πιστούς σε αναταραχή και αγελοποίηση, θα κατανοήσουν και θα συναισθανθούν το σφάλμα τους. Πιστεύουμε, ότι η Εκκλησία δεν θα παρασυρθεί από ανεύθυνες εισηγήσεις και δεν θα γνωμοδοτεί για θέματα τεχνικά που δεν την αφορούν και δεν θα επαναλάβει σφάλματα του τύπου «η γη είναι ακίνητη», όπως πεισματικά δεχότανε επί αιώνες και έφθασε στο σημείο να ζητάει επισήμως συγγνώμη από εκείνους που επιστημονικά απεδείκνυαν το αντίθετο. Πιστεύουμε, ότι όπως πάντα, έτσι και τώρα η Ορθόδοξη Εκκλησία θα κινηθεί με σύνεση και φρόνηση και θα διατυπώσει «του λόγου το αληθές». Πιστεύουμε τέλος, ότι ο Κύριος της Παρουσίας θα μας ελεήσει και θα μας συγχωρήσει για την ασέβεια και την αμετροέπεια που δείχνουμε στην μετά μανίας εξήγηση προφητειών, για την αδιακρισία, την υπεροψία, τον εγωισμό και την φιλαυτία που μας διακατέχει, ως «οι τα πάντα γιγνώσκοντες».

Κλείνουμε την εισήγησή μας αυτή με ένα τελευταίο θέμα, που και αυτό κυκλοφορεί και είναι διασυνδεδεμένο με την κάρτα του πολίτη, χωρίς να την ανακατεύει με τη Αποκάλυψη. Πολλοί διατείνονται, ότι εάν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εάν προσβάλλεται η προσωπικότητά μας, ασφαλώς και θα πρέπει να αρνηθούμε να πάρουμε την κάρτα.

Η δική μας θεώρηση είναι, ότι και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να έχουμε οδηγό μας την αγιογραφική και αγιοπατερική παράδοση και να στηριχθούμε στα επιχειρήματα και τις γνώμες των Πατέρων της Εκκλησίας πάνω στο θέμα: «ανθρώπινα δικαιώματα» και «προσβολή της προσωπικότητας» και να εξετάσουμε, αν οι πιστοί χριστιανοί έχουν και μπορούν να διεκδικήσουν ανθρώπινα δικαιώματα ή τι πρέπει να κάνουν, όταν προσβάλλεται η προσωπικότητά τους.

20. 10. 10

Ι. ΚΑΡΔΑΣΗΣ

.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: