«Ου περί πλείονος ποιήσομαι τό ζην της ελευθερίας»


Υπάρχουν στη ιστορία των λαών στιγμές καθοριστικές. Είναι οι στιγμές εκείνες της μεγάλης ευθύνης και του ιερού χρέους που αποφασίζουν να ζήσουν ελεύθεροι ή να πεθάνουν. Να πεθάνουν όρθιοι παρά να αφήσουν τον θρασύ επιδρομέα να ποδοπατήσει και να βεβηλώσει τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος.

Το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 βρήκε όρθια την αδούλωτη ελληνική ψυχή. Μπροστά στην αδίστακτη πρόκληση και την ωμή βία του φασισμού, σύσσωμος ξεσηκώθηκε ο ελληνικός λαός. «Οὐ περί πλείονος ποιήσομαι τό ζῆν τῆς ἐλευθερίας» Δεν θα προτιμήσω τη ζωή από την ελευθερία. Η φράση αυτή του ηρωισμού, που είχαν δώσει οι Έλληνες πριν από τη μάχη των Πλαταιών, φτέρωνε και πάλι τις ψυχές και χαλύβδωνε τις θελήσεις για τη νίκη.

Η αγάπη στην Πατρίδα και η πίστη στον Θεό δημιούργησαν το θαύμα, μπροστά στο οποίο υποκλίθηκε τότε όλος ο ελεύθερος κόσμος. Και το θαύμα αυτό δεν το πέτυχαν οι αριθμοί. Το δημιούργησε η ακλόνητη πίστη στο δίκαιο του αγώνα, Το δημιούργησε η ιστορία μας. Μια ιστορία φορτωμένη με δάφνες που οι τριακόσιοι είναι σύμβολο και οι Μαραθώνες, οι Σαλαμίνες, τα Δερβενάκια, οι Αλαμάνες, η Πίνδος αποτελούν αδιάκοπη παράδοση.

Το μήνυμα αυτό είναι ανάγκη να ακουσθεί και σήμερα, δυνατό, σε μικρούς και μεγάλους…

 


πηγη.www.xfd.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: