Μερικά από τα αποτυχημένα σενάρια των σύγχρονων προφητών και συνομωσιολόγων ..

Πηγή: Αθανασίου Ρακοβαλή, Πονηρές μεθοδεύσεις και προβληματικές προσωπικότητες.

Κοντά στο 1992 κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα ξεκινήσει ένας μεγάλος πόλεμος, στον οποίο θα μπλεχτεί και η Ελλάδα, γιατί τότε «έπεφταν δύο πασχαλιές μαζί», όπως είχε προφητέψει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Πράγματι τότε συνέπιπταν ημερολογιακά δύο μεγάλες γιορτές μαζί, το Πάσχα και ο Ευαγγελισμός και αυτό θεωρήθηκε από κάποιους σαν ερμηνεία της προφητείας του αγίου. Η φήμη διανθιζόταν και με άλλες λεπτομέρειες… Στο Άγιον Όρος Χριστιανοί (μοναχοί και λαϊκοί) «αναμετέδιδαν» την φήμη με κάποιο δισταγμό και επιφύλαξη, άλλοι βρίσκονταν σε μια κατάσταση διέγερσης και αναμετέδιδαν την φήμη σαν σίγουρο γεγονός και κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα και τα θεωρούσαν όλα αυτά ανοησίες. Τα πράγματα δικαίωσαν τους τελευταίους.

Λίγο πριν το 2004 κυκλοφορούσε η φήμη ότι δεν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, γιατί θα ξεσπάσει πόλεμος.
Πάλι εμφανίσθηκαν οι τρεις παρά πάνω κατηγορίες ανθρώπων.
Μερικοί μάλιστα αγόραζαν και τρόφιμα…πάλι τα πράγματα απέδειξαν ότι η φήμη ήταν μία σαπουνόφουσκα.
Αυτές είναι δύο από αρκετές άλλες φήμες μικρότερης έκτασης που έφτασαν στα αυτιά μου.

Τί συμβαίνει;…
Ύπάρχουν κάποιοι προβληματικοί, κάποιοι συμπλεγματικοί χριστιανοί (μοναχοί, ιερεϊς και λαϊκοί) που «έχουν ευλάβεια άνακατεμένη με βλάβη», όπως έλεγε χαριτολογώντας ο π. Παΐσιος, που παριστάνουν τους χαρισματικούς, ενώ δεν είναι, κινούνται στα όρια της ψυχασθένειας και της απάτης, επιθυμούν τον θαυμασμό και τον σεβασμό του πλήθους, γι΄ αυτό διαδίδουν αυτές τις φήμες έστω και αν γνωρίζουν υποσυνείδητα ότι αυτό το παιχνίδι έχει ήμερομηνία λήξης;
Περιπαίζονται από την ματαιοδοξία;
Δεν μπορούν να αντιληφθούν τη μεγάλη ζημιά που προκαλούν στην Εκκλησία και στους αδύναμους στην πίστη;

Κοντά σ΄ αυτούς υπάρχει και μία κατηγορία ανθρώπων που αρέσκονται να ακούν και να πιστεύουν τέτοιες φήμες χωρίς να εξετάζουν την εγκυρότητα της πηγής που τις διαδίδει, χωρίς να κοσκινίζουν τα πράγματα, χωρίς να βάλουν την απλή λογική να δουλέψει. Προφανώς μια τέτοια φήμη τους δημιουργεί μια ψυχική διέγερση που τους ευχαριστεί, κάνει την ζωή τους πιο «συναρπαστική» και έρχεται να καλύψει κάποια ψυχολογικά κενά.
Από που αλλού μπορεί να πηγάζει αυτή η ανώριμη συμπεριφορά;
Έτσι κάπως εξηγούσα τα πράγματα για αρκετά χρόνια.

Πριν από τα Χριστουγέννα του 2008 κυκλοφόρησε μια άλλη φήμη, εξαιρετικά επείγουσα. Έλεγε ότι θα γίνει πόλεμος μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Μέσα στον Ιανουάριο του 2009.
Καλούσαν τον κόσμο να πάρει τρόφιμα και κάποια χρήματα για να άντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση, που θα δημιουργηθεί και θα διαρκέσει γύρω στους τρεις με έξι μήνες Την φήμη την απέδιδαν σε κάποιους λαϊκούς αλλά και ρασοφόρους.
Αυτή την φορά κατονόμαζαν και την πηγή.
Ήταν ο γέροντας Εφραίμ από την Αμερική.
Επειδή ο γέροντας ήταν γνωστός και σεβαστός και είχε μεγάλο κύρος, η φήμη εξαπλώθηκε πολύ, σ’ όλη την Ελλάδα.
Έφτασε να κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο.
«…τρόφιμα και νερά για μερικούς μήνες…»

Πολλοί άνθρωποι συμμορφώθηκαν προς τις οδηγίες.
Ευτυχώς υπήρξαν και αυτοί που δεν παρασύρθηκαν από το γενικό κλίμα.
Πέρασαν οι μέρες και δεν έγινε τίποτε.
Δύο με τρεις μήνες μετά ο γέροντας Εφραίμ έκπληκτος έβγαλε μία ανακοίνωση από την Αμερική και δήλωσε ότι αυτός ποτέ δεν είχε πει τέτοια πράγματα.
Κάποιοι (ποιοί άραγε;) είχαν παραφουσκώσει και παρερμηνεύσει τα λόγια του η -ακόμη χειρότερα- ξεκίνησαν χωρίς αφορμή;
To όνομα του π. Εφραίμ είχε δυσφημισθεί σε ευρεία κλίμακα.
Τί είχε συμβεί;
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν δώσει βάση στο όνομα του γέροντος Εφραίμ ένοιωθαν τώρα εξαπατημένοι και γελοιοποιημένοι.
Οι έμποροι είχαν κερδίσει από την χαζομάρα των χριστιανών, το κυρος του γέροντος είχε δεχθεί ισχυρό πλήγμα, η πίστη των αδύνατων στην Εκκλησία και στους Αγίους της είχε κλονισθεί.
Και οι έχθροί της Εκκλησίας χαίρονταν που είχε –κατ΄ αυτούς- αποδειχθεί περίτρανα η χαζομάρα και η συμλεγματικότητα των Χριστιανών, που πιστεύουν σε αγίους χαρισματούχους γέροντες και στις προφητείες τους.
Κερδισμένοι βγήκαν οι εχθροί της Εκκλησίας και ο διάβολος

Ο π. Εφραίμ έχει ιδρύσει 19 μοναστήρια στις Η.Π.Α. όπου μονάζουν άνθρωποι απ΄ όλες τις φυλές της γης.
Είναι αυτός που μετέφερε το Ορθόδοξο Αγιορείτικο μοναχικό πνεύμα στην Αμερικανική ήπειρο.
Χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως μεταξύ των Ορθοδόξων της Αμερικής.
Ο διάβολος και κάποιοι άνθρωποι τον μισούν και τον αντιστρατεύονται στο έργο του.
Δεν θα μπορούσαν όλα αυτά να είναι ενας ενορχηστρωμένος, ύπουλος πόλεμος εναντίον του, αλλά και εναντίον των χαρισματούχων Αγίων και σε τελευταία ανάλυση εναντίον της Εκκλησίας και του Χριστού;
Το ίδιο ακριβώς διάστημα «έπαιζε» και ενα άλλο σενάριο, που αφορούσε τον γέροντα Παΐσιο, και συνδυαζόταν με το σενάριο που προσπαθούσαν να το αποδώσουν στον π. Εφραίμ
Είναι γεγονός ότι ο γέροντας Παΐσιος είχε πει ότι θα φέρει ο Θεός έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων και στο τέλος θα μας δώσουν την Πόλη.
Θα πολεμούν μεταξύ τους και στο τέλος θα πουν σαν συμβιβαστική λύση:
Την Πόλη ούτε εμείς ούτε εσείς θα την πάρετε.
Θα την δώσουμε στους Έλληνες.
Αυτά τα λόγια τα έχω ακούσει και εγώ με τα αυτιά μου και γνωρίζω ότι τα έχει πεί και σε πολλούς άλλους.
Μάλιστα είπε σε κάποιον νεαρό άνδρα που τον επισκεπτόταν για πρώτη φορά «εσύ θα μπείς σημαιοφόρος στη Πόλη».
Αποδείχθηκε ότι ο νέος αυτός ήταν αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.
Αυτή την ιστορία την γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και είναι αληθινή πέρα ως πέρα.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την κοίμηση του γέροντα άκουσα αυτή την ιστορία διανθισμένη με κάποιες «λεπτομέρειες» που εγώ τις άκουγα για πρώτη φορά και όσους από τους κοντινούς μαθητές του γέροντα ρώτησα και αυτοί δεν τις γνώριζαν.
Αυτό το γεγονός με παραξένεψε πολύ.

Πως γίνεται και οι κοντινοί του π. Παϊσίου δεν τα γνώριζαν και τα γνώριζαν κάποιοι άλλοι;
Οι «λεπτομέρειες» που κόλλησαν κοντά στον αληθινό πυρήνα της ιστορίας είναι οι εξής:
α) Το όνομα αυτού του αξιωματικου και ότι
β) αποστρατευόταν την άνοιξη του 2009.
Αυτό αμέσως έδινε ενα δραματικό προσδιορισμό, ότι αυτή η προφητεία θα έπρεπε να εκπληρωθεί την άνοιξη που μας πέρασε.

Το ίδιο διάστημα άρχισε να κυκλοφορεί μια γελοία ιστορία για τρεις επιστολές που δήθεν έγραψε ο π. Παΐσιος και τις εμπιστεύθηκε σε ένα άγνωστο πρόσωπο με την οδηγία να τις παραδώσει τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του, στον πρόεδρο της Ρωσσίας, στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον αρχηγό του ελληνικού στρατού.
Και αυτό πολύ παράξενο.
Για ένα τόσο σοβαρό θέμα κανένας από τους γνωστούς του γέροντα να μην γνωρίζει τίποτε; Ποιοί είναι αυτοί οι άγνωστοι που κυκλοφόρησαν αυτή την γελοία και προβοκατόρικη ιστορία με τις επιστολές:
Τί ρόλο παίζουν; Πού αποσκοπούν;
Αυτό συνδυάσθηκε και με το δήθεν σενάριο του π. Εφραίμ και κυκλοφορούσαν μαζί ευρέως στο διαδίκτυο (internet) και παρέσυραν πολλούς ευλαβείς μεν άφελείς δε, που είχαν εμπιστοσύνη στους δύο γεροντάδες.

Δυστυχώς υπήρχαν και μερικοί χριστιανοί, που «είχαν πολλή ευλάβεια μαζί με λίγη βλάβη», που αναπαρήγαγαν αυτές τις ύποπτες ιστορίες με περισσή ελαφρότητα, αφέλεια και ζήλο.
Η άνοιξη ήρθε και πέρασε, ο άξιωματικός αποστρατεύθηκε, πόλεμος δεν έγινε, την Πόλη δεν μας την δώσανε.
Έτσι με την «βοήθεια» αυτών των λεπτομερειών που κόλλησαν στον αληθινό πυρήνα των προφητειών του π. Παϊσίου, κατόρθωσαν να τον βγάλουν ψεύτη και αναξιόπιστο στα μάτια των ανθρώπων που δεν τον γνώρισαν και που δεν γνωρίζουν τα πράγματα από κοντά. Προσπαθούν δηλαδή να κτυπήσουν το κύρος και την επιρροή που έχει ο γέροντας Παΐσιος στους ορθοδόξους χριστιανούς.
Από την μέθοδο και τον τρόπο διάδοσης, από το γεγονός ότι κατόρθωσαν να διαδώσουν τόσο πλατιά τα ψέμματά τους, μήπως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι έδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι το σχεδιασμένο και καλά οργανωμένο;

Αν σκεφθούμε δέ, ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια έποχή όπου η Εκκλησία πολεμείται συστηματικά, ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία πολιτική αποχριστιανικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, μπορούμε να σκεφθούμε ότι όλα αυτά είναι ενα κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου επεξεργασμένου από πληρωμένους ψυχολόγους, επαγγελματίες συκοφάντες, πληρωμένους καθοδηγητές γνώμης, πράκτορες που εκμεταλλεύονται την άνοησία και τις προβληματικές προσωπικότητες κάποιων χριστιανών για να πλήξουν το κύρος των αγίων και της Εκκλησίας.

Ας σταθούμε με φόβο και προσοχή.
Ας μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας την αφέλεια και την ανοησία.
Ας γίνουμε «φρόνιμοι ως οι όφεις και ακέραιοι ως αι περιστεραί», γιατί -όπως έλεγε ο μακαριστός άγιος γέροντας Παΐσιος- «ζούμε στον καιρό του Αντιχρίστου και κοιμόμαστε με τα τσαρούχια».

Advertisements

One response to this post.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: