Σύγχρονος Νεομάρτυς Ιωάννης της Σάντα Κρουζ

ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑ ΚΡΟΥΖ

O μακαριστός άγιος αυτός άνθρωπος, πατήρ Ιωάννης Καρασταμάτης γεννήθηκε το 1937 και μεγάλωσε στην Άνδρο στα χωριό Αποικία. Σε ηλικία 20 ετών έφυγε για την Αμερική, όπου δημιούργησε οικογένεια και χειροτονήθηκε ιερέας. Για 10 χρόνια εργάστηκε με ιεραποστολικό ζήλο στην Αλάσκα και αφού διακόνησε την Εκκλησία σε πολλούς ναούς ήλθε τελικά στη Σάντα Κρουζ, στο ναό του Προφήτη Ηλία, τον οποίο ο π. Ιωάννης τελειοποίησε, τον εγκαινίασε το 1981 και τον κατέστησε κέντρο ορθόδοξης ομολογίας σε όλη εκείνη την περιοχή, όπου οι άνθρωποι ήταν απομακρυσμένοι από τον θεό και την Εκκλησία. Ο π. Ιωάννης ήταν απλός στη συμπεριφορά του, αγαπούσε τους ενορίτες του, η πόρτα του σπιτιού του και τις νυχτερινές και ακατάλληλες ώρες ήταν ανοιχτή, παρά τις διαμαρτυρίες των οικείων του πολλές φορές για τον φόβο των ανθρώπων της νύχτας.Τα κηρύγματα του ήταν πύρινα. Αγαπούσε το Θεό και ήθελε να Τον αγαπήσουν και οι άλλοι, γι’ αυτό πήγαινε στα πάρκα και κουβέντιαζε με νέους ανθρώπους που δε γνώριζαν τίποτε για το θεό και την Εκκλησία, δεν ήταν ορθόδοξοι, αλλά ανήκαν σε αλλά δόγματα ή ήσαν Εβραίοι και άλλοι.
Εκείνο δε που κατέστησε τον Προφήτη Ηλία πνευματικό κέντρο ήταν το εξής θαυμαστό γεγονός:
Στην Άνδρο συμβαίνει το θαύμα με τους κρίνους της Παναγίας. «Όταν ανθίζουν οι κρίνοι τους πηγαίνουν στη χάρη της και τους βάζουν στην εικόνα της. Φυσικά ξεραίνονται και πέφτουν, όπως πέφτουν και τα φύλλα και μένει το κοτσάνι ξερό. Οι Ανδριώτες αφήνουν στην εικόνα τα ξερά κοτσάνια και στη γιορτή της κάθε χρόνο αυτά ανθίζουν και βγάζουν μπουμπούκια. Ο π. Ιωάννης όπως είναι φυσικά, είχε ζήσει αυτά τα θαυμαστά γεγονότα όταν ζούσε στο χωριό στα Αποίκια, και όταν ήρθε στο νησί, πήγε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και ζήτησε από τον γέροντα Δωρόθεο κρίνους της Παναγίας.Ο γέροντας τον προμήθευσε ξερά κοτσάνια και ο π. Ιωάννης τα πήρε μαζί του στην Αμερική τα τοποθέτησε στην εικόνα της Παναγίας και οι κρίνοι άνθισαν.
Αυτό το γεγονός ήταν αφορμή να αναζωπυρωθεί ο ζήλος του, τα κηρύγματά του να είναι φλογερά και ο κόσμος να προσέρχεται να προσκυνάει την Παναγία και να βρίσκει γνήσιο ορθόδοξο φρόνημα.
Ο π. Ιωάννης ήταν όμορφη κι ευαίσθητη ψυχή, έγραφε και ποιήματα θρησκευτικά, τον συγκινούσαν δε πολύ τα θαύματα της Παναγίας μας και οι βίοι των Αγίων.
Πολύ συχνά έγραφε στον γέροντα Δωρόθεο να του στέλνει υλικό για τα κηρύγματα του, βιβλία και ό,τι άλλο μπορούσε να του φανεί χρήσιμο στην διακονία του.
Όταν ήλθε η πρεσβυτέρα στην Ελλάδα, πήρε κρίνους και τους φύτεψαν στην Αμερική, εκείνοι έπιασαν κι όταν άνθισαν, τους τοποθέτησαν στην Παναγία. Ο π. Ιωάννης έκανε προσκυνητάριο με κουβούκλιο και τοποθέτησαν στην Παναγία, η οποία θαυματουργικά άνθιζε τους κρίνους της από τα ξερά κλαδιά.
Αγαπούσε Ιδιαίτερα τον Άγιο Νικόλαο, γιατί από μικρό παιδί γνώριζε και πήγαινε στο μοναστήρι. Εκείνη δε την εποχή, άρχισε στην εικόνα της Παναγίας στο Καθολικό του Αγίου Νικολάου να ρέει αίμα και να μυροβλύζει. Ο π. Ιωάννης άρχισε με θείο ζήλο και φλόγα να μιλάει για την Παναγία μας και τα άπειρα θαύματά της. Είχε δε εξαπλώσει τη δράση του και σε ανθρώπους των άλλων δογμάτων και βάπτιζε πολλούς και τους κατηχούσε στην ορθοδοξία. Αυτή του όμως η κίνηση και η δραστηριότητα άρχισε να δυσαρεστεί μερικούς κι άρχισαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και γράμματα. Τότε ήταν που ο π. Ιωάννης έγινε πολύ πιο φλογερός και πύρινος και συγκεκριμένα έλεγε: Όσο τα μάτια μου έχουν νερό, εγώ θα κηρύττω τον Χριστό και την Ορθοδοξία. Αγαπούσε την Παράδοση και δεν ακολουθούσε τον μοντέρνο τρόπο ζωής, ούτε και των πολλών ιερέων της Αμερικής, πολλοί εκ των οποίων τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα γι’ αυτό. Κήρυττε για τον Αντίχριστο και συνιστούσε στους χριστιανούς του να προφυλαχθούν από τις παγίδες του, να αποφύγουν το σφράγισμα, κι έτσι άρχισαν να πυκνώνουν οι απειλητικές προειδοποιήσεις για τη ζωή του, εκείνος όμως δεν τα λογάριαζε όλα αυτά.
Στις 17 Μαίου 1985 το βράδυ πήρε τηλέφωνο τον γέροντα στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και του ζήτησε πληροφορίες για τα θαύματα της Παναγίας της Μυροβλύτισσας. Ετοίμαζε κήρυγμα για την Κυριακή και θα μιλούσε για την Παναγία. Την άλλη μέρα, 18 Μαΐου, Ο π. Ιωάννης ήταν μόνος του στο σπίτι με τον γιο του Φώτιο, η πρεσβυτέρα έλειπε στην κόρη τους. Το αγόρι έφυγε να πάει σε κάτι φίλους του, και ο π. Ιωάννης πήγε στην εκκλησία να την ετοιμάσει και να γράψει το κήρυγμα. Ήταν βράδυ. Το αγόρι γύρισε αργά στο σπίτι και είδε ότι δεν είχε επιστρέψει ο πατέρας του και πήγε ανησυχώντας να τον βρει στην εκκλησία.
Και τότε αντίκρυσε το φοβερό θέαμα: τον πατέρα του κατακρεουργημένο και αγνώριστο. Τον είχαν βρει μόνο του και τον βασάνισαν κτυπώντας το κεφάλι του με σφυριές, το δε σώμα του το κατακρεούργησαν με το μαχαίρι. Και όπως διεπίστωσε η αστυνομία, επειδή εκείνος σπαρταρούσε, πήραν το σταυρό του με την αλυσίδα και τον έπνιξαν. Το δε αίμα που χύθηκε από τις πληγές και πλημμύρισε το δάπεδο, το χρησιμοποίησαν για να γράψουν δικά τους συνθήματα στους τοίχους του ναού και το 666. Ήταν σατανιστές. Ο άγιος ιερέας μαρτύρησε στο σημείο που φωτογραφήθηκε με το σταυρό στο χέρι, ίσως ήταν μια πρόρρηση για το τι θα επακολουθούσε.

Advertisements

One response to this post.

  1. Posted by Ανώνυμος on Ιουλίου 23, 2010 at 7:38 μμ

    Νέα καταδίκη από τα (σχισματικά) Σκόπια για τον κανονικό επίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη: http://vardavas.blogspot.com/2010/07/blog-post_8208.html .
    Αυτός ο άνθρωπος έχει εγκαταληφθεί εντελώς από (ελληνική) πολιτεία και Εκκλησία… Κάποια στιγμή θα πεθάνει μάλλον ως μέγας Ομολογητής, σαν άλλος Μάξιμος Γραικός…
    Ο Θεός να τον ενδυναμώνει!….

    Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: