Αγάπη και πέραν του τάφου;

Σκελετοί ενός άνδρα και μιάς γυναίκας βρέθηκαν θαμμένοι αγκαλιά κοντά στην πόλη Μάντοβα της Ιταλίας.

Αγάπη και πέραν του τάφου;

Η ανακάλυψη προ ολίγων ετών δύο αγκαλιασμένων σκελετών ενός ζεύγους 5-6.000 ετών στην πόλη Μάντοβα της Ιταλίας, αποδεικνύει το γεγονός ότι η αγάπη μεταξύ των ανθρώπων δεν σταματάει ούτε και με το θάνατό τους!…

Η αγάπη, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η ψυχική αρετή η οποία εκφράζεται με τη συμπάθεια που δείχνουμε σε πρόσωπα, ζώα ή πράγματα. Έχει αναπτυχθεί στον άνθρωπο από παλιά και ασφαλώς ακολούθησε την πορεία της πνευματικής του ανάπτυξης.

Ο όρος αγάπη παίρνει πολλές σημασίες και εκδηλώνεται κάτω από πολλές μορφές: αγάπη στη θρησκεία, στη φιλοσοφική ηθική, αγάπη πατρική ή μητρική, αγάπη των παιδιών προς τους γονείς τους, αδελφική αγάπη, έρωτας, αγάπη προς την πατρίδα, τους φίλους, αλτρουισμός, αγάπη του ωραίου, του καλού, αφοσίωση, λατρεία, κλίση, πάθος, αίσθημα, συμπάθεια, πλατωνική αγάπη κτλ.

Η αγάπη αποτέλεσε τη σταθερή και γενική βάση όλων των περί ηθικής θεωριών, όλων των φιλοσοφικών συστημάτων και όλων των θρησκειών. Γι’ αυτό τα παραγγέλματα «αγάπα τον πλησίον σου ως σεαυτόν» ή «αγαπάτε αλλήλους» χαρακτηρίζουν, γενικά, την ηθική δεοντολογία κάθε ιδρυτή θρησκείας, ιδιαίτερα του Ιησού, που έδωσε το πλήρες νόημα της αγάπης προς τον άνθρωπο θυσιαζόμενος γι’ αυτόν.

Ένας από τους ωραιότερους ύμνους για την αγάπη βρίσκεται στο 13ο κεφάλαιο της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου, του οποίου παραθέτουμε την αρχή, σε απλή νεοελληνική γλώσσα:

«Αν μιλώ τις ανθρώπινες γλώσσες ή τις γλώσσες των αγγέλων, δίχως όμως να έχω και αγάπη, δεν είμαι τίποτε περισσότερο από ένα χάλκινο αντικείμενο που βγάζει ήχο ή ένα κύμβαλο που θορυβεί. Και αν είμαι προφήτης και γνωρίζω όλα τα μυστήρια και κατέχω κάθε γνώση και έχω τόση πίστη, ώστε να μπορώ και βουνά να μετακινήσω, αλλά δεν έχω αγάπη, δεν είμαι τίποτα… Κι από τα τρία τούτα, την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη, μεγαλύτερο είναι η αγάπη…».

Αγκαλιασμένο ζευγάρι 5-6.000 ετών!..

Αντί άλλων σχολίων, θα διαβάσουμε μία είδηση, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 και έχει ως εξής:

«Αγκαλιασμένο ζευγάρι, θαμμένο πριν έξι έως πέντε περίπου χιλιάδες χρόνια ανακάλυψαν Ιταλοί αρχαιολόγοι κοντά στην πόλη Μάντοβα, στην βόρεια Ιταλία. Η Έλενα Μενότι, επικεφαλής της ομάδας των ανασκαφών, δήλωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση», διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει ξαναβρεθεί διπλή ταφή που να χρονολογείται στη νεολιθική περίοδο, πολλώ δε μάλλον δύο άνθρωποι που ετάφησαν αγκαλιασμένοι».

Η Ε. Μενότι εξέφρασε την πεποίθηση πως τα δύο άτομα, σχεδόν σίγουρα ένας άνδρας και μια γυναίκα, παρ’ όλο που αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί, πέθαναν νέοι επειδή τα δόντια τους βρέθηκαν σχεδόν ανέπαφα και χωρίς φθορές. «Ασκώ αυτό το επάγγελμα επί 25 χρόνια. Ποτέ όμως δεν συγκινήθηκα τόσο, διότι αυτή η ανακάλυψη είναι κάτι το εξαιρετικό» δήλωσε στο Reuters η Ε. Μενότι.

Εργαστηριακά θα γίνει προσπάθεια να διευκρινιστεί η ηλικία του ζευγαριού τη στιγμή του θανάτου του, τι προκάλεσε το θάνατο, αν ήταν ξαφνικός θάνατος ή μια τελετουργική θυσία, αν πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα ή για δύο άτομα του ίδιου φύλου και για πόσο χρονικό διάστημα παρέμειναν θαμμένοι. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι έκριναν ότι θα ήταν ιεροσυλία να χωρίσουν το ζευγάρι έπειτα από τόσα χρόνια και γι’ αυτό αποφάσισαν, αντί να συλλέξουν ξεχωριστά τα οστά, να αφαιρέσουν όλο το κομμάτι της γης, στο οποίο είναι θαμμένοι οι δυο νεκροί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο εδώ και χιλιάδες χρόνια εναγκαλισμός του ζεύγους θα διατηρηθεί ως την αιωνιότητα.» *

Να επαναλάβομε τα λόγια του Αποστόλου Παύλου:

«Εάν ταίς γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. 2 και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμι. 3 και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμά μου ίνα καυθήσωμαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι. 4 Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, 5 ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, 6 ου χαίρει επί τή αδικία, συγχαίρει δε τή αληθεία· 7 πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. 8 Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται· είτε γλώσσαι, παύσονται· είτε γνώσις, καταργηθήσεται. 9 εκ μέρους δε γινώσκομεν και εκ μέρους προφητεύομεν·
10 όταν δε έλθη το τέλειον, τότε το εκ μέρους καταργηθήσεται. 11 ότε ήμην νήπιος, ως νήπιος ελάλουν, ως νήπιος εφρόνουν, ως νήπιος ελογιζόμην· ότε δε γέγονα ανήρ, κατήργηκα τα τού νηπίου. 12 βλέπομεν γάρ άρτι δι’ εσόπτρου εν αινίγματι, τότε δε πρόσωπον προς πρόσωπον· άρτι γινώσκω εκ μέρους, τότε δε επιγνώσομαι καθώς και επεγνώσθην. 13 νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα· μείζων δε τούτων η αγάπη.» (Α΄ Κορ. Κεφ. 13)

————-

* Πηγή: in.gr (6/2/2007, 12/2/2007)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: