Ας στηρίξουμε το Ιεραποστολικό έργο του π.Σίλα στην Κοστα Ρίκα

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ σε ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ της ΑΜΕΡΙΚΗΣ να στηρίζουν το ιεραποστολικό έργο του π. Σίλα στη Κόστα Ρίκα.

Ο Θεός να τον ευλογήσει και να στείλει πολλούς ανθρώπους που θα στηρίξουν προσευχητικά και οικονομικά το έργο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής στη Κόστα Ρίκα και στις άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Η ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Ιεραποστολής είναι

http://www.ortodoxiaamericacentral.net/

Προσφορές : Στην Κύπρο και στην Ελλάδα
Αριθμός λογαριασμού στην Τράπεζα Κύπρου: 0560-01-002215-00
IBAN: CY91 0020 0560 0000 0001 0022 1500
SWIFT: BCYPCY2N

Orthodox Pastoral Actions

Contribution, Donatios : in Cyprus and Greece

Number of account in the Bank of Cyprus: 0560-01-002215-00

IBAN: CY91 0020 0560 0000 0001 0022 1500

SWIFT: BCYPCY2N


Η πορεία προς την Ορθοδοξία του πρώτου Κοσταρικανού ιερομονάχου Σίλα( Άγιος Κοσμάς Αιτωλός Θεσ/νικης

Από το περιοδικό ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, τεύχος Απριλίου – Ιουλίου 2008 μεταφέρουμε το παρακάτω άρθρο για την Ορθοδοξία στη Κόστα Ρίκα.

Πριν ένα μήνα με ευλόγησε ο Κύριός μας με την εις Διάκονον Χειροτονία του εκ Κόστα Ρίκα μοναχού Σίλα.

Μέχρι πρότινος ο μοναχός αυτός εβίωνε τον μοναχισμόν εις την Ιερά Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Ως Επίσκοπος νέου ιεραποστολικού αγρού έχω την ύψιστη Χάρη από τον Θεόν και την Εκκλησίαν Του να εκπροσωπώ την Ορθοδοξίαν μας σε χώρες κατά πλείονα λόγον ρωμαιοκαθολικές.

Και μέσα στα τελευταία έντεκα χρόνια αφότου ανέλαβα τα καθήκοντα του Επισκόπου σε αυτόν τον Ιεραποστολικό χώρο, μου χάρισε ο Θεός πολλές και ευλογημένες, συνταρακτικές εμπειρίες χειροτονίας νέων κληρικών.

ΟΛΟΙ ΠΡΩΗΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ, οι οποίοι με χαρά και προσμονή αγκάλιασαν την Ορθοδοξία, ως τη μόνη που μπορεί να επουλώσει τον πόνο να θεραπεύσει τα ελλείποντα και να δώσει την σωτηρία της ψυχής.

Στη περίπτωση αυτή αναφέρομαι στον άρτι χειροτονηθέντα μοναχό Σίλα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κόστα Ρίκα, βαπτισθείς στον ρωμαιοκαθολικισμό. Άνθρωπος των γραμμάτων έλαβε τέσσερα πανεπιστημιακά πτυχία, της Θεολογίας, της Φιλοσοφίας, του Αρχιτέκτονος και του Πολιτικού Μηχανικού. Μορφωμένος και φιλομαθής, όπως ήταν, τον έστειλαν οι ρωμαιοκαθολικοί στη Ρώμη για να ολοκληρώσει τις θεολογικές σπουδές του προκειμένου να αναλάβει στη Κόστα Ρίκα σημαντική θέση στον ακαδημαϊκό χώρο του ρωμαιοκαθολικισμού.

Να, όμως που άλλα ο Θεός κελεύει. Μέσα στην αναζήτηση της αλήθειας και την μελέτη του,άρχισε να γνωρίζει καλύτερα τα κείμενα των Αγίων Πατέρων της Ορθοδόξου Ανατολής. Τον απασχολούσε πολύ η προσωπική επαφή του με τον Θεό. Τον ενδιέφερε να γνωρίσει καλύτερα τον τρόπο ζωής και γνωριμίας με το Θείον. Στην Χριστιανική Δϋση του έλειπε η εμπειρία αυτή. Κάπου, σε ένα από τα κείμενα διάβασε την προσευχή της καρδιάς : Κύριε, Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλό. Και άρχισε να χρησιμοποιεί στις κατ’ ιδίαν προσευχές του.Όπως ομολογεί και ο ίδιος, η προσευχή αυτή τον γέμιζε. Αισθανόταν ότι ουδέποτε άλλοτε εις τη ζωή του ησθάνθη. Έσπευσε στον » πνευματικό» του, ρωμαιοκαθολικό ιερέα, και του ενεπιστεύθη αυτή τη νέα εμπειρία. Με χαρά του ανέφερε ότι με την προσευχή αυτή ένοιωθε πιο κοντά στο Θεό. Να,όμως, που άλλα πρέσβευε ο ρωμαιοκαθολικός » πνευματικός » του. Αντί να τον ενθαρρύνει, προσπάθησε να τον αποθαρρύνει. » Δεν χρειάζεται αυτού του είδους τις προσευχές. Ήλθες στη Ρώμη να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου». Ούτε λίγο ούτε πολύ του συνέστησε να επιδοθεί στα μαθήματά του και να μην ασχολείται με θέματα που δεν θα τον βοηθούσαν στην ακαδημαϊκή του καριέρα.

Ο τότε ρωμαιοκαθολικός μοναχός, όμως,με το όνομα Γουάν Ραμόν, ήθελε να ζήσει μια πνευματικότερη ζωή. Όσο περνούσε ο καιρός δεν ανεπαύετο με τον δρόμο που είχε διαλέξει. Ζητούσε να γνωρίσει τον Μοναχισμόν της Ανατολής. Όσο μελετούσε τους Πατέρες της Ανατολής, οσο προσευχόταν την προσευχή της καρδιάς, άλλο τόσο δεν αναπαύονταν με τη ζωή που είχε μπροστά του.

Ήταν τυχερός. Τον είχε διαλέξει ο ρωμαιοκαθολικισμός να σπουδάσει στο κέντρο της εκκλησίας του, στη Ρώμη. Πόσοι δεν θα τον ζήλευαν! Ποιος είναι εκείνος που δεν θα ήθελε την ευκαιρία να σπουδάσει στη Ρώμη ;

Ο μοναχός, όμως εκείνος δεν αναπαύονταν. Ανικανοποίητος από τη ζωή που ζουσε, άρχισε να αναζητά ολοένα και περισσότερο την Ορθόδοξη Ανατολή. Και έτσι μια μέρα, αποφασισμένος να γνωρίσει καλύτερα τον Θεό, και πιστεύοντας ότι τούτο θα επιτυγχάνονταν ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, κυριολεκτικά τα παράτησε και γύρισε στη Κόστα Ρίκα.

ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ. Τελικα έμαθε πως στη Κεντρική Αμερική το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ιδρύσει νέα Ιερά Μητρόπολη. Ψάχνοντας, βρήκε το τηλέφωνο της Μητρόπολης και ζήτηση να μου μιλήσει. Δια τηλεφώνου μου ανέφερε την αγωνία του και την επιθυμία του να γνωρίσει την Ορθοδοξία.Όπως σε παρόμοιες περιπτώσεις,τον παρακάλεσα να έρθει στο Μεξικό να τον γνωρίσω. Ήθελα να τον γνωρίσω για να μάθω κατά πόσο ήταν σοβαρός άνθρωπος και κατά πόσο ήταν ειλικρινής στα όσα μου ανάφερε. Για μερικούς μήνες μετά δεν άκουσα τίποτα. Μέσα μου ενόμιζα ότι δεν ήταν σοβαρός.Τον είχα σχεδόν ξεχάσει. Αλλά τηλεφώνησε μια μέρα και με ρώτησε πότε θα μπορούσε να με επισκεφτεί και ορίσαμε ημερομηνία.

Όταν έφτασε, είχε μαζί του μια βαλίτσα. Τον ρώτησα : » Πόσο καιρό θα μπορέσεις να μείνεις μαζί μας ; » Και τι μου απάντησε ; » Σεβασμιώτατε, εγώ παραιτήθηκα από την εργασία μου, αποχαιρέτησα τους γονείς και τους φίλους μου και ήλθα να θέσω τον εαυτόν μου και το μέλλον μου στα χέρια και την κρίση σας. ΔΕΝ ΦΕΥΓΩ ! » , μου είπε. Να σημειωθεί οτι ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν από πλούσια οικογένεια. Παρά τη μόρφωση και τα πτυχία του, ο μισθός του στη Κόστα Ρίκα ήταν πενιχρός. Όπως μου εξήγησε κατόπιν, άργησε να μου τηλεφωνήσει, γιατί έπρεπε να τακτοποιήσει κάποια χρέη και να συλλέξει το χρηματικό ποσό που ήταν απαραίτητο για να ταξιδέψει από την Κόστα Ρίκα στο Μεξικό. Και εφ’ όσον δεν είχε τα χρήματα να έλθει αεροπορικώς, ταξίδευσε με λεωφορείο και χρειάστηκε 4 μέρες για να έλθει από την πόλη του στο Μεξικό.

Όσο περνούσε ο καιρός αντιλήφθηκα ότι είχα μπροστά μου ένα διαμάντι. Ένα άνθρωπο με βαθιά πίστη και αφοσίωση στο Θεό. Ο ίδιος μου ζήτησε να γίνει άγαμος κληρικός και , εφόσον ετοιμαστεί καταλλήλως, να τον στείλω πίσω στη χώρα του να εργαστεί ιεραποστολικά προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους θέλουν να γνωρίσουν την Ορθοδοξία. Όπως, λοιπόν, και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αποφάσισα να τον στείλω στην Ελλάδα για να βιώσει σε ένα Μοναστήρι την Ορθόδοξη πνευματικότητα και να ετοιμαστεί κατάλληλα για το δρόμο που επιθυμούσε.

Και ήλθε το πλήρωμα του χρόνου. Καρείς μοναχός στο Άγιο Όρος και λαβών το όνομα Σίλας, πριν ένα μήνα χειροτονήθηκε διάκονος στο Ναό Αγίου Ελευθερίου Σταυρούπολης. Συγκινημένος έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της Εκκλησίας και τη διάθεση του Μητροπολίτη του …; Επιστρέφει τώρα στη χώρα του με την ελπίδα ότι θα τον βοηθήσουμε για την ανέγερση της πρώτης Ορθόδοξης Εκκλησία στη Κόστα Ρίκα. Ο νέος αυτός Ορθόδοξος Ιεραπόστολος και η καινούρια αυτή Ορθόδοξη Ιεραποστολή χρειάζονται τη βοήθειά μας …;

Ο Μεξικού Αθηναγόρας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: